Seizoen 2020

(version française en bas) Beste klanten, Twee keer zomer, twee keer afscheid nemen… Nog geen jaar na het overlijden van de papa van Kris is een paar weken terug haar mama van ons heen gegaan, plots en totaal onverwacht. Zij was altijd een grote steun voor ons, vol energie en goede moed. Een onvoorwaardelijke reddende […]

Read more Like this post0

Welkom ooievaar, tot ziens Gaspard!

De ooievaar is een symboolsoort die ook in onze contreien de laatste jaren steeds meer wordt gezien, ook in de regio rond Ieper. Dit jaar zijn er voor het eerst sinds lang een tweetal broedgevallen gemeld in de Westhoek. We droomden er al een tijdje van om in een boomgaard een ooievaarsplatform te plaatsen en […]

Read more Like this post0

Appel-Rode kruisbes

Terug van lang weggeweest. De voorbije jaren was er een zeer beperkt aanbod van rode kruisbessen, vandaar dat dit sap enkele jaren uit ons assortiment is verdwenen. We zijn zeer blij met deze ‘come back’. Het is een zeer aangenaam lichtzuur, dorstlessend sap.  

Read more Like this post0

Appel-aronia en appel-gele biet

Ook nieuw dit jaar zijn appel-aronia en appel-gele biet. De aroniabes of appelbes is nog niet zo gekend maar is toch aan een opmars bezig. Door het hoge gehalte aan antioxydanten wordt het beschouwd als een zgn. superfood. De gele biet is een zachtere versie van de rode biet. De mooie provençaalse gele kleur maakt […]

Read more Like this post0

LandSap

Eén van onze nieuwe sappen dit jaar is ‘Het LandSap’. Het is ons buitenbeentje op alle vlak en verdient wat extra uitleg. Sinds enkele jaren waren we zoekende om in te gaan op de toenemende vraag van particulieren om hun teveel aan appels over te nemen. Vermits wij bio gecertificeerd werken, is het niet toegestaan […]

Read more Like this post0

Artikel in ‘Ondernemers’ van Voka West-Vlaanderen

Dit voorjaar verscheen in het magazine Ondernemers van Voka West-Vlaanderen een artikel over de verhuis naar Poperinge.

Read more Like this post0

En intussen, 2 maand later…

Na de verhuis, die grotendeels in december gebeurde, kwam het moeilijkste deel. Het installeren van de machines maar vooral het opstarten van de productie. Het op elkaar afstemmen van de nieuwe machines was moeilijker dan aanvankelijk gedacht. Traag maar zeker is het gelukt. Het is wennen aan de grote en hoge ruimtes in het nieuwe […]

Read more Like this post0

De Grote Verhuis

20 jaar geleden was ons idee voldoende vernieuwend en inspirerend om in aanmerking te komen voor ‘Leader 2’ (Europees project voor plattelandsontwikkeling). Het was het laatste ‘zetje’ dat een sluimerende droom nodig had om geconcretiseerd te worden. We gingen van start in oktober 2000 in een ‘restruimte’ in ons huis en de rest is sinds […]

Read more Like this post1

Pluk 2019

Hoera…de laatste appels zijn geplukt! We zijn niet euforisch over de omvang van de oogst, maar we hadden het al bij al slechter ingezien vooraf. De invloed van de langdurige droogte was moeilijk in te schatten en zal allicht ook gespeeld hebben, maar is niet fataal gebleken. Uiteindelijk is het allemaal redelijk goed meegevallen. Opvallend is […]

Read more Like this post0

Verlof 2019

Verlof 2019: van zaterdag 20 juli tot maandag 12 augustus. Ook op donderdag 15 augustus zijn we gesloten.

Read more Like this post1

Crowdfunding ‘Vallei van de Wijtschatebeek’

Een grote dankjewel aan alle wilde en milde weldoeners. De crowdfunding is zeer succesvol verlopen. Er is ongeveer 2 keer zoveel opgehaald als initieel begroot. Dit maakt dat het project in tijd en ruimte zal uitgebreid worden. Iedereen die in het uitgebreide gebied actief is zal (nogmaals) aangesproken en ‘aangespoord’ worden om iets extra te […]

Read more Like this post0

Crowdfunding landschapsproject ‘Vallei van de Wijtschatebeek’

Reeds geruime tijd worstel ik met ons landschap, dat zou een pak beter kunnen zonder dat het veel moeite moet kosten. Beroepshalve draag ik jaar na jaar mijn steentje (lees: boompje) bij. Maar het kan beter. Het valleigebied van de Wijtschatebeek/Bollaertbeek tussen Voormezele/Sint-Elooi en Wijtschate is potentieel een mooi landschap, maar mits hier en daar […]

Read more Like this post0

Les Filles, een nieuw adresje in Brussel!

Read more Like this post0

De Groene Pluim

Elk jaar reikt de Ieperse milieuraad een Groene Pluim uit aan een persoon, vereniging en bedrijf die zich verdienstelijk maakt op vlak van ecologie, duurzaamheid, milieu… Deze week mochten wij, Tuinsappen Lombarts Calville, de Groene Pluim in de categorie bedrijf in ontvangst nemen. Samen met Kathleen Bevernage en de Fietsersbond Ieper mogen we ons een jaar lang duurzaamheidsambassadeur van Ieper noemen. […]

Read more Like this post0

Donderdag 10/01 gesloten// Jeudi 10/01 fermé

Donderdag 10 januari zijn we uitzonderlijk gesloten. Nous sommes fermés jeudi 10 janvier.

Read more Like this post0

Terroir

Dit artikel verscheen op de website van Terroir, zij organiseren culinaire events met producten van hier. Meer info op www.be-terroir.be.

Read more Like this post0

Les nouveaux jus sont arrivés

Bericht aan alle klanten! Bij wijze van laat Sinterklaasgeschenk kunnen wij u melden dat alle sappen vanaf deze week opnieuw voorradig zijn. We zijn blij deze periode achter ons te kunnen laten en hopen dat de komende jaren ons sparen van dergelijke misoogsten zoals we vorig jaar gekend hebben. We danken u voor uw begrip […]

Read more Like this post0

Teamdag Febelfin te Geluwe

Eind augustus waren we, samen met bio bakkerij De Trog en Flandrien Kaas, in het kader van de Febelfin teamdag te gast op het mooie domein van Geert Pattyn in Geluwe.

Read more Like this post0

Nieuw persseizoen staat voor de deur

Het is weer voorbij die mooie zomer… en het was een mooie, maar hij heeft ons ook wel wat parten gespeeld. De droogte heeft ervoor gezorgd dat er wat minder oogst is en dat de appels eerder klaar zijn dan ‘normaal’ (wat heet ‘normaal’ in deze ‘barre’ tijden). Het persseizoen is dan ook reeds begonnen. […]

Read more Like this post0

Tuinsappen met onverwachte smaken

Deze maand in de ‘De Bond’, het ledenmagazine van de Gezinsbond. Klik op ‘Read More’ en op deze link om het artikel te lezen.

Read more Like this post0

‘Maman Lili’ is terug

Ze heeft een beetje op zich laten wachten maar ‘Maman Lili’ is terug van even weggeweest. ”Maman Lili’ is een natuurcider d.w.z. wilde gisting, geen toegevoegde suikers, geen sulfiet, natuurlijke nagisting op fles en dat maakt haar elk jaar een beetje anders. Jaargang 2016 had nogal een zoete afdronk, bij de nieuwe cider (jaargang 2017) […]

Read more Like this post0

Na de snoei, de bloei

De bloei zit er zo goed als op. In tegenstelling tot vorig jaar, toen een late nachtvorst alle bloei vernietigde nog voor die goed en wel begonnen was, is de bloei dit jaar wel goed geweest. De weergoden waren ons de voorbije weken wel gunstig gezind, waardoor o.a. bijen zeer veel vlieguren hebben kunnen maken […]

Read more Like this post0

Het Takjesmonster

Onze nieuwe aanwinst dit voorjaar, een hakselaar. Elk jaar opnieuw moesten we een oplossing zoeken voor het snoeiafval. In sommige boomgaarden konden we het op enkele stapels leggen, in andere konden we dit niet en dienden we het mee te nemen naar huis of moesten we een hakselaar huren om het ter plaatse te verwerken. […]

Read more Like this post0

De thuisverkoop zal op donderdag 15 maart een uur vroeger sluiten dan gewoonlijk, de winkel zal open zijn tot 18u i.p.v. 19u.

Read more Like this post1

Ons Nestactieplan

De komende weken worden ze allemaal opgehangen. Steenuil, kerkuil, torenvalk, pimpelmees, koolmees, roodborstje, winterkoninkje, huiszwaluw, zwarte roodstaart, grauwe vliegenvanger, vleermuis, etc. We rekenen op een mooie opkomst!  

Read more Like this post0

Maman Lili

Traditioneel wordt het seizoen afgesloten met het persen van de ciderappels, dat was dit jaar niet anders. Gelukkig zijn bijna alle ciderappels zeer late appels waardoor zij veel minder te lijden hadden onder de late nachtvorst van dit voorjaar. Zo hebben we onze productie op peil kunnen houden en zelfs een klein beetje verhoogd. Ondertussen […]

Read more Like this post0

Elke appel telt

We zijn klaar met het seizoen en dat is maar goed ook. Het was er één om snel te vergeten. Dit jaar is ten volle gebleken hoe afhankelijk we zijn van de natuur. De hevige nachtvorst van 19 op 20 april viel volledig samen met de bloei van appel en kweepeer. Zowat 80% van de […]

Read more Like this post0

Duurzaam ondernemen

Deze week in de Krant van West-Vlaanderen. Klik op ‘Read More’ en op deze link om het artikel te lezen.

Read more Like this post0

Nieuw Seizoen

Het nieuwe persseizoen staat voor de deur, de paloxen staan terug klaar om gevuld te worden. Door het warme voorjaar en de droge zomer is het fruit sneller rijp (een 2-tal weken) en is het seizoen eigenlijk al begonnen. Er is dit jaar merkelijk minder fruit omwille van de late nachtvorst eind april waardoor veel […]

Read more Like this post0

Schone sapjes in Goesting

Enkele weken terug kregen we een klein artikel in ‘Goesting West-Vlaanderen’, een maandelijkse gratis bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws

Read more Like this post0

Opendeur Schoon Boeren

Op zaterdag 6 mei hielden we een opendeurnamiddag in het kader van de campagne ‘Schoon Boeren’. Er waren 3 gratis rondleidingen voorzien van elk zo’n 35 personen, die allemaal volzet waren. Nadien konden de gasten gezellig napraten en genieten van een lekker glas sap of cider. Meer foto’s vind je op onze facebookpagina.

Read more Like this post0

Le nouveau cidre est arrivé

Na een stevige rijpingsperiode is de cider van de appeloogst 2015 klaar voor verkoop. De vrij grote beurtjaargevoeligheid van ciderrassen heeft een jaarlijks variërende appelmix tot gevolg. Dit, samen met de keuze voor ‘wilde gisting’, maakt het elk jaar spannend. Dit jaar is ons prachtig amberkleurig en heerlijk sprankelend drankje iets zoeter wat we bestempelen […]

Read more Like this post0

Opendeurnamiddag

Ter ondersteuning van de campagne ‘Schoon Boeren’ werd er over elk geselecteerd bedrijf een artikel en een filmpje gemaakt. Op zaterdag 6 mei organiseren we een opendeurnamiddag. Inschrijven voor de gratis rondleidingen kan hier.

Read more Like this post0

Schoon Boeren

Vorige week ging de campagne ‘Schoon boeren’ van start. Dit jaar wordt de regio Ieper, Poperinge en Heuvelland in de kijker gezet. Uit elke stad of gemeente werden 2 bedrijven geselecteerd die als voorbeeld kunnen dienen voor duurzame, lokale, eerlijke… maar ook voor creatieve, innovatieve… landbouw. Lees hier het artikel dat enkele dagen hierover verscheen in […]

Read more Like this post0

Kasteelboomgaard Beauvoorde

Ook de boomgaard bij het kasteel van Beauvoorde is stilaan klaar voor productie. Hier staan een 15-tal verschillende oude appelrassen (o.a. Veurnse renet) aangevuld met een aantal peren, pruimen, kersen, noten… en een moerbei. Een 2-tal jaar terug heeft de plaatselijke gezinsbond de boomgaard nog uitgebreid met de aanplant van een aantal geboortefruitbomen.

Read more Like this post0

CNG, proper en goedkoop

Gow! cvba nodigt graag iedereen uit die interesse heeft in ‘rijden op aardgas’ op woensdag 29 maart voor een infoavond in het Auditorium Auris, Ter Waarde 1 te Ieper. Meer info vindt u op de uitnodiging in bijlage.  

Read more Like this post0

Het is gebeurd

Het is gebeurd. De pers is gestopt met draaien, de paloxen zijn leeg, de rust is teruggekeerd. Met andere woorden het seizoen zit er op. Het is reeds enkele jaren traditie dat we eindigen met het persen van de cider. Het is namelijk van groot belang dat de appels zo rijp mogelijk zijn, hoe zoeter […]

Read more Like this post0

Het jaar van de Reinetten

Zaterdag is de pluk beëindigd. We zijn de late rassen (President Van Dievoet), Reinette de France (foto) en Court Pendu Rosat) gaan plukken in onze boomgaard te               Sint-Magritte (foto). De oogst was dit jaar eerder gemiddeld. Een aantal rassen (o.a. Colapuis, Jacques Lebel) lieten het volledig afweten, andere […]

Read more Like this post0

De Plukparaplu

Vorige week aangekomen, gisteren voor de eerste maal gebruikt in het provinciedomein ‘De Baliekouter’ in Wakken. Dit toestel is speciaal ontworpen voor het oogsten van hoogstamfruitbomen. De appels vallen door het schudden – dit gebeurt voorlopig manueel – op een strak gespannen zeil en worden via een transportbandje afgevoerd. Op het eind daarvan worden de […]

Read more Like this post0

Culinair West-Vlaanderen

Ook Jeroen Meus weet wat goed is. Lees hier het artikel uit ‘Lekker Onderweg West-Vlaanderen, met Jeroen Meus’ (najaar 2015).

Read more Like this post0

All quiet in Voormezele

Lees het artikel: “biologische sappenboer kan de vraag niet bijhouden”.

Read more Like this post1

Dit belooft redelijk veel goeds

Read more Like this post0

Eerste fase ‘IJzerboomgaard’

Naar analogie met de realisatie van boomgaarden in andere provinciedomeinen start de provincie West-Vlaanderen een nieuw provinciedomein(tje) in Diksmuide. Ook hier gaat het om een samenwerking. Deze weideboomgaard zal bestaan uit een dertigtal oude appelvariëteiten, samen goed voor 127 hoogstammige appelaars. Eind maart werd reeds een 55-tal bomen aangeplant, volgend jaar volgt de rest. Hoewel we ervan […]

Read more Like this post0

Snoeien van hoogstamfruitbomen

Elk jaar organiseert het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels een opleiding ‘snoeien van hoogstamfruitbomen’. Deze cursus bestaat uit één theorieles en twee praktijklessen. Eén van de praktijklessen ‘wintersnoei’ wordt jaarlijks door mezelf gegeven in één van onze boomgaarden. Meer info over deze cursus vind je op www.rlwh.be

Read more Like this post0

Voormalig laureaat innovatiecampagne

Naar aanleiding van de 10-de innovatiecampagne (organisatie boerenbond) werd aan een aantal voormalige laureaten gevraagd wat deze prijs voor hen betekende. Het stukje over ons vind je op eind van het artikel. Klik hier om het artikel te lezen.

Read more Like this post0

Cider ‘Maman Lili’ 2016

Om de natuurlijke gisting van het appelsap tot cider zo traag als mogelijk te laten verlopen dient de most (cider in wording) af en toe te worden overgeheveld. Het depot of bezinksel dat op de bodem van het vat neerslaat wordt op die manier verwijderd en kan dan ook niet meer dienen als extra voedsel […]

Read more Like this post0

Aardgasrijden, het laaghangend fruit aan de mobiliteitsboom!

Het rijden op aardgas is op vandaag de eenvoudigste manier om snel winst te boeken op milieuvlak (minder CO2, nagenoeg geen fijn stof en stikstofoxiden) De brandstof en de auto’s zijn voorhanden en er komen steeds meer tanklocaties.… De aardgasfederatie geeft ook dit jaar, n.a.v. het autosalon een premie van €1000 bij de aankoop van […]

Read more Like this post0

een appelaffaire

Leuk om het jaar te starten met een artikel in KnackWeekend. Met dank aan de Meisjes van Alle Dagen Honger. Lees hier het artikel uit KnackWeekend januari 2016

Read more Like this post1

2016

Met oude appelrassen naar een nieuw jaar. Jacques Lebel, Joseph Musch, President Van Dievoet, James Grieve, Trezeke Meyers, Jan Steen, Bakker Parmentier, Marie-Joseph d’Othée, President Roulin, Maman Lili… wensen iedereen het allerbeste voor 2016.

Read more Like this post0

Onze cirkel is rond

Sinds vorig seizoen dient onze appelpulp als basis om een hoogwaardige bodemverbeteraar te maken, bokashi genaamd. De basis voor dit product zijn effectieve micro-organismen (EM). Deze EM brengen een fermentatie op gang die er voor zorgt dat, na enkele maanden, het eindproduct rijk is enzymen, antioxydanten, natuurlijke vitamines… . Dit zorgt voor een gezonde bodem met […]

Read more Like this post0

Appel-kweepeer

Het persseizoen voor particulieren  zit er op,  enkele laatkomers niet te na gesproken. De productie van de eigen sappen is reeds enkele weken volop bezig en zal duren tot eind dit jaar. Het komt de smaak van het appelsap ten goede wanneer de appelen nog enkele weken kunnen narijpen in de koeling. Met appel-kweepeer daarentegen kunnen […]

Read more Like this post0

Picknick in het gras

De pluk zit er bijna op. Het was een goede keer, er waren veel appels en ook het weer viel meestal mee. We konden dan ook regelmatig genieten van een picknick in het gras.

Read more Like this post0

De Pluk

De pluk is volop bezig. De vroege rassen (o.a. Jacques Lebel, Transparente de Croncels, Reinette Evagil…) zijn geplukt, ondertussen is het volop de beurt aan de middengroep (o.a. Lombarts Calville, Marbrée de Watervliet, Calville de Saint-Sauveur…). De late rassen (o.a. Keuleman, Eysdener Klumpke, Marie Joseph d’Othée…) worden pas in oktober geplukt. Deze foto is genomen […]

Read more Like this post0

Oogst 2015

Het is zover, het seizoen loert alweer vervaarlijk om de hoek. Het wordt waarschijnlijk een eerder gemiddelde oogst. Voor wat het pluktijdstip betreft lijkt alles vrij normaal. Fruit kan enkel binnengebracht worden, na afspraak, op woensdag en donderdag van 13u30 tot 19u00 en op zaterdag van 9u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 17u00. Het […]

Read more Like this post0

Fiat Ducato Natural Power

Drie jaar zijn we er mee bezig geweest, met de aankoop van een bestelwagen op cng (aardgas). Aangezien er geen mogelijkheid was om te tanken in en om Ieper, hebben we het initiatief genomen om een aardgastankstation te realiseren (meer info op www.greenonwheels.com). Ondertussen is dit station een half jaar operationeel en gaat het aantal […]

Read more Like this post0

Opnieuw broedende kerkuilen

Ook dit jaar mochten we een koppeltje kerkuilen verwelkomen. Dit jong kende het verschil nog niet tussen dag en nacht. Ondertussen worden die fouten niet meer gemaakt en hebben de jongen het nest verlaten.

Read more Like this post0

De Helden van het echte eten

Alle Dagen Honger is het foodcollectief van Barbara Serulus, Johanna Goyvaerts en illustratrice Mayken Craenen, drie dames met een zwak en een passie voor echt eten. Tijdens hun festival Krachtvoer en op hun meermaals bekroonde blog Alle Dagen Honger delen ze die passie onder andere door de mensen aan het woord te laten die dat […]

Read more Like this post0

Bloei

Onze boomgaarden doen elk jaar opnieuw ontzettend hun best om mooi te zijn in het voorjaar. Afwachten of zoveel gulheid ook omgezet wordt in een mooie oogst. De weergoden waren ons tijdens de bloei niet altijd even goed gezind, maar hebben ons wel van vorst gespaard.  Nu nog hopen op een zomer zonder ‘groot geweld’.   […]

Read more Like this post1

Appel – Rode Kruisbes

Sinds enkele weken is een nieuwe telg ons assortiment komen vervoegen. Appel-Rode Kruisbes, de smaak gaat een beetje in de richting van Appel-Rode Bes maar dan zachter. Een dorstlesser voor mensen die het graag iets minder zoet hebben.

Read more Like this post1

Nieuw etiket met barcode

Sinds enkele weken prijken er nieuwe etiketten op onze flessen. De belangrijkste wijziging is de barcode die haar intrede doet, dit op vraag van een aantal handelszaken.

Read more Like this post1

Coöperatief Aardgasrijden

Tuinsappen Lombarts Calville is initiatiefnemer en medeoprichter van Gow! cvba. Deze coöperatie heeft als doel rijden op aardgas bij een breed publiek kenbaar maken. Door zelf CNG-tankstations op te richten willen we meehelpen een basisnetwerk in Vlaanderen uit te bouwen.  Aardgas is niet enkel de minst vervuilende brandstof die momenteel voorhanden is, het is bovendien ook veel goedkoper  dan benzine […]

Read more Like this post0

Bio actief

Tuinsappen Lombarts Calville kreeg een mooi artikel in de editie 21 van Bio Actief. Hier kun je het volledige artikel lezen.

Read more Like this post2

Artikel uit Natuur.blad

Klik hier om het artikel te lezen.

Read more Like this post0

Nieuwe website

Het is een feit! De nieuwe website van tuinsappen.be is er. Geniet van de nieuwe stijl en neem zeker de tijd om alles te ontdekken. Hebt u vragen of opmerkingen over de website en/of de werking ervan? Laat ons dit gerust weten. U kan ons bereiken op info@vdmgraphics.com

Read more Like this post5
Close
Go top