Onze cider ‘Maman Lili’

Cider is een licht alcoholische dorstlessende drank op basis van appel die van oudsher vooral in Normandië maar ook in onze streken gemaakt werd.
Ook De Westhoek was ooit een streek waar vele hoogstamboomgaarden het landschap sierden. Het fruit werd vers gegeten, bewaard (ingekuild) of verwerkt.

Een relatief eenvoudige manier om fruit te verwerken was het sap te laten vergisten tot een licht alcoholische drank. De omzetting van natuurlijke suikers tot alcohol zorgde ervoor dat deze drank enkele maanden kon bewaard worden.

De grote verscheidenheid aan appelvariëteiten zorgde voor de typische smaak, de smaak van cider.

Na WOI stond niets nog recht in de Westhoek, alles was vernietigd, ook de boomgaarden. Nadien zorgde de evolutie in de voedingsindustrie ervoor dat enkel laagstamboomgaarden met zoete eetappels zijn aangeplant die niet of minder geschikt zijn om cider van te maken, waardoor ook de traditie en de kennis voor het maken van cider (ten dele) is verloren gegaan.

Ondertussen hebben we een 12-tal hectare hoogstamboomgaarden aangeplant met oude appelvariëteiten aangevuld met enkele typische cidervariëteiten uit Noord-Frankrijk die ginds reeds decennialang hun deugdelijkheid hebben bewezen.

Door het gebruik van die appels en door het zoeken naar verloren gegane kennis omtrent het maken van cider zijn we ervan overtuigd dat we een cider met karakter produceren die niet alleen uniek is voor onze streek maar ook ver daarbuiten.

‘Maman Lili’ is een artisanale cider.

Uiteraard is onze cider een artisanale cider.
Hij ontstaat door puur appelsap op een natuurlijke wijze te laten gisten tot een licht alcoholische drank (4,5 % vol).
De suikers aanwezig in het sap worden omgezet in alcohol door gebruik te maken van de giststammen die aanwezig zijn in de omgeving (wilde gisting).
De cider wordt gebotteld net voor hij volledig uitgegist is, de restsuikers zorgen voor een natuurlijke nagisting (ontstaan van koolzuurgas) op de fles, ook wel ‘cidre Bouché’ genoemd.
Er wordt op generlei wijze gebruik gemaakt van sulfiet.

De cider wordt gemaakt op basis van een combinatie van specifieke ciderrassen, waaronder ‘Maman Lili’ maar ook Marseigna, Normandie blanc, Dello… met oude appelvariëteiten. De ciderrassen zorgen voor karakter en ‘body’, de oude rassen moeten vooral een goede zoet/zuur balans hebben, dit zorgt voor een zachte frisse smaak.

Cider in combinatie met kaas is een absolute aanrader maar hij kan uiteraard ook gewoon als aperitief geschonken worden.
Koel serveren.

Close
Go top