Traditioneel wordt het seizoen afgesloten met het persen van de ciderappels, dat was dit jaar niet anders.

Gelukkig zijn bijna alle ciderappels zeer late appels waardoor zij veel minder te lijden hadden onder de late nachtvorst van dit voorjaar. Zo hebben we onze productie op peil kunnen houden en zelfs een klein beetje verhoogd.

Ondertussen is de eerste klaring gebeurd (vorming ‘bruine hoed’) en is de most reeds overgeheveld in gistingsvaten. Daar is de most volledig overgeleverd aan de wilde gisten die de komende maanden ten volle hun werk zullen doen. De snelheid waarmee de gisting gebeurt, is van cruciaal belang en wordt nauwgezet opgevolgd, hoe trager de gisting verloopt hoe beter het resultaat. Ingrijpen kunnen we enerzijds door de temperatuur te regelen, hoe kouder het is, hoe lastiger het wordt voor de gisten om hun werk te doen. Anderzijds door de most over te hevelen in een ander vat. Het bezinksel dat achterblijft in het vat kan op die manier niet meer dienen als gistvoeding.

Bottelen zal vermoedelijk ergens in mei gebeuren, waarna we de cider verder laten nagisten en rijpen op de fles. De cider die we vorige week geperst hebben zal pas klaar zijn voor verkoop in het voorjaar van 2019.

Close
Go top