Reeds geruime tijd worstel ik met ons landschap, dat zou een pak beter kunnen zonder dat het veel moeite moet kosten. Beroepshalve draag ik jaar na jaar mijn steentje (lees: boompje) bij.
Maar het kan beter.
Het valleigebied van de Wijtschatebeek/Bollaertbeek tussen Voormezele/Sint-Elooi en Wijtschate is potentieel een mooi landschap, maar mits hier en daar wat gerichte aanplantingen zou dit veel aantrekkelijker en waardevoller kunnen worden.

Aan de hand van een beplantingsplan en een bijhorende tekst heb ik ondertussen de meeste landbouwers en bewoners in het projectgebied gecontacteerd en/of bezocht. Een meerderheid wil in meer of mindere mate meewerken en geeft toestemming om een aantal beplantingen uit te voeren. Er zal een 30-tal alleenstaande bomen, enkele houtkanten, hier en daar nog wat struiken en heesters en uiteraard ook enkele hoogstammige fruitbomen aangeplant worden.
De nadruk ligt op bloeiende planten. Dit is wat betreft landschapsbeleving voor onder andere bewoners en recreanten zeer waardevol maar ook bijen, vlinders, etc. zijn hier zeer mee gediend.

Indien de crowdfunding slaagt zullen de aanplantingen nog dit voorjaar en volgend plantseizoen uitgevoerd worden. Mocht er meer opgehaald worden dan verhoopt, zal het projectgebied uitgebreid worden. Meer info vind je op onderstaande link.

Dit project kan je steunen door te klikken op volgende link.

voorjebuurt.be/landbouwlandschap

Als je €40 of meer overschrijft en je wil een fiscaal attest ontvangen dien je een overschrijving te doen
via de groen/paarse knop onder ‘Ons plan’ met de correcte mededeling (zie bij Project Vallei van de Wijtschatebeek)

Je kan uiteraard ook de knop ‘Doneer nu’ gebruiken maar dan wordt er geen fiscaal attest opgestuurd.

Dit bericht mag verder verspreid of gedeeld worden, bij hoe meer mensen dit terechtkomt, hoe groter de kans op slagen.

Dit project wordt gesteund vanuit het landschapsfonds. Voor elke euro dat via de crowdfunding wordt opgehaald geeft het landschapsfonds een euro extra.

Alvast bedankt,

Luc Goossens

Close
Go top