Na de verhuis, die grotendeels in december gebeurde, kwam het moeilijkste deel.
Het installeren van de machines maar vooral het opstarten van de productie.
Het op elkaar afstemmen van de nieuwe machines was moeilijker dan aanvankelijk gedacht. Traag maar zeker is het gelukt.
Het is wennen aan de grote en hoge ruimtes in het nieuwe gebouw.
De perslijn is volledig vernieuwd en verdubbeld in capaciteit naar 3000 kg/u. een toegevoegde ‘cleaning and sorting table’ maakt het mogelijk om sneller en makkelijker te sorteren en onreinheden te verwijderen. Dat is nodig want het gaat ook allemaal sneller.

Net als thuis hebben we een ook sappenzone om de geperste sappen tot rust te laten komen en ook deze is verdubbeld in omvang. Er werden ook een aantal grote tanks aan toegevoegd nl. twee van 1100 liter en twee van 3500 liter. Dit biedt ons meer mogelijkheden wat betreft de verwerking van grotere hoeveelheden vruchten zowel voor de eigen sappen als voor het loonpersen.

Als de capaciteit van de pers vergroot dan moet het afvullen uiteraard ook kunnen volgen. Daartoe hebben we een nieuwe pasteurisator geïnstalleerd met een capaciteit van een 1500 à 2000 flessen/uur, ook dit is min of meer een verdubbeling van wat we in Voormezele deden.
De afvullijn in zijn geheel is veel langer en is geïnstalleerd in een u-vorm, wat naar aanvoer van flessen en afvoer van gevulde flessen een stuk makkelijker werkt. En wat we in Voormezele door plaatsgebrek niet konden hebben we hier in Poperinge wel kunnen realiseren, nl. de aankoop van een toestel die de flessen na het afvullen wast en droogt waardoor de kans op schimmelvorming aan de buitenkant van de fles tot een minimum herleid wordt.

Ondertussen zijn we ook begonnen met opleiden van een aantal mensen van Sowepo, die ons vanaf nu in het productieproces zullen assisteren.
Het waren bijzonder zware maanden, maar we hebben op geen enkel moment getwijfeld aan de genomen beslissing. Er zal nog wat water naar de zee vloeien vooraleer we helemaal geïnstalleerd zijn, maar we zien het nog steeds helemaal zitten.

Close
Go top