20 jaar geleden was ons idee voldoende vernieuwend en inspirerend om in aanmerking te komen voor ‘Leader 2’ (Europees project voor plattelandsontwikkeling). Het was het laatste ‘zetje’ dat een sluimerende droom nodig had om geconcretiseerd te worden.

We gingen van start in oktober 2000 in een ‘restruimte’ in ons huis en de rest is sinds vorige week geschiedenis, toch wat Voormezele betreft. De beginjaren waren erg onzeker en zwaar, maar dat veranderde beetje bij beetje, toch wat de onzekerheid betrof.

Ondertussen komen mensen met hun appels van heinde en ver (West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Frans Vlaanderen) om bij ons hun eigen ‘tuinsap’ te laten persen.

Onze eigen sappen zijn na 20 jaar ook een vaste waarde geworden.

Al enkele jaren voelden we de grenzen van de huidige toestand dichterbij komen en waren we op zoek naar een nieuwe site met mogelijkheden om door te groeien.

Brouwerij Sint-Bernardus heeft ons die kans gegeven. Op de industriezone Sappenleen (what’s in a name) te Poperinge is er dit jaar een loods gebouwd waar we momenteel naar verhuizen.

In Voormezele is de voorbije weken alles wat met de productie van sappen te maken heeft, ontmanteld en terug opgebouwd en uitgebreid in Poperinge. Het is de bedoeling om komende week de productie op te starten om dan vanaf januari 2020 definitief ginds actief te zijn.

In Poperinge delen we de site met én zijn we dus de buren van SoWePo (Sociale Werkplaats Poperinge) met wie we op verschillende vlakken een nauwe samenwerking willen opstarten in het kader van de verdere ontwikkeling van de sappen en aanverwante producten.

De landbouwactiviteit, zijnde het beheer van 15 ha biologische hoogstamboomgaarden, blijft op het platteland in Voormezele.

Leve Voormezele, Leve Poperinge!

Bijzonder jammer dat de papa van Kris, die in augustus overleed, dit niet meer kan meemaken. Zijn nooit aflatende interesse en steun is ons altijd blijven motiveren.

Misschien tijd om even stil te staan bij de tijd.

https://www.youtube.com/watch?v=RSABfJWqh38

Close
Go top